© 2023 Glamour.hu

Tedd meg az első lépést!

2016. kiemelkedő év volt az Emma Egyesület életében: ekkor zárult a projektünk, amely lehetővé tette, hogy elinduljon az Emma Vonal és az Emma Műhelyek, és ebben az évben mutattuk be a roma nők szülészeti ellátásban szerzett tapasztalatait összefoglaló tanulmányunkat. Az alábbi kisfilm a projektzáró eseményünkön készült. 

https://www.youtube.com/watch?v=BWZ55LP1Cto&t=32s

Bármilyen nehéz is ránézni, ma, 2022-ben a női életút során még mindig áthatóan, a társadalom orra előtt, a mindennapok szürkeségében és csendjében folyamatosan, megállás és szünet nélkül sérülnek az emberi jogok. Igen - van az emberi jogok tiprásának egy ilyen formája is. Ami velünk él, amit belélegzünk. Ami itt van a jelenben, ami nem történelem, nem a harmadik világ sajátja.

Amelyben nők tömegei veszítik el az állásukat, a családi rendszerekben sokszor egyedül rájuk nehezedő terhek miatt. 

Amelyben a nők anyagi függetlensége az esetek elsöprő többségében nem több, mint délibáb. Azt a jelent, amelyben a nők a szülőszobákon folyamatosan ki vannak téve verbális és fizikai erőszaknak egyaránt.

Amelyben a nőket az egészségügyi ellátórendszer nem tekinti cselekvőképes nagykorúnak.

Amelyben az anya igényei, kérései és érdekei semmilyen teret nem kapnak - sem az otthonokban, sem a gyerekorvos rendelőjében, sem a játszótereken, sem az óvodákban, sem az iskolákban - sehol 

Amelyben még mindig nem drágák a női életek.

EMMA ebben a jelenben üzeni neked: számítasz. Számítanak a jogaid. A jogaid, amelyek mind alapvető emberi jogok. Nem te vagy kevés a vállalt feladataidhoz - a rád kirótt feladatok vállalhatatlanok a jelen körülményei között. Csak együtt tudunk tenni azért, hogy a világ nőként, anyaként is élhetőbb jövő irányába mozduljon.