© 2022 Glamour.hu

Szín-játék, avagy a színek hatása

A színválasztást nem csak a falaink esetében többnyire három fő szempont vezérli: saját szépérzékünk, a divat és a stílus. A szín ugyanis nem más, mint az agyunk reakciója a fényre. A lakásfelújítás nem az ecset festékbe mártásával kezdődik, hanem azzal, hogy megtervezzük a harmóniát, kiválasztjuk a megfelelő színeket. Egy hibátlan kombinációval szebbé, derűsebbé, nyugalmasabbá vagy éppen izgalmasabbá is tehetjük saját életterünket!

Azt mindenki tudja, hogy vannak hideg és meleg színek. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a meleg színek az érzelmekre hatnak inkább, míg a hidegek az értelemre. Ezért érdemes ez utóbbiakkal variálni, ha hálószobáról, fürdőről, dolgozószobáról döntünk. A meleg árnyalatok, direkt színek alkalmasabbak a nappali, a konyha és az előszoba kifestéséhez.

Az is fontos szempont, hogy milyen az egyes lakóterek tájolása, mérete. Egy tágas, napos, déli fekvésű nappali erős, meleg színnel festve akár nyugtalanságot is áraszthat. Nem beszélve arról, hogy még melegebbnek érezzük majd, mint amilyen nyáron, kánikulában egy napsütötte helyiség amúgy is lenni tud.

Ha viszont egy északi fekvésű, hűvösebb, kicsit sötétebb hálószobát kékre vagy valamilyen sötét színre festünk, még hidegebbnek és barátságtalanabbnak mutathatja magát, és máris oda a békés, derűs pihenés.

A meleg színekkel inkább mediterrán stílusú hatást, míg a hűvösebbekkel skandináv stílusú környezetet alakíthatunk ki sikeresen. Előbbi kedvez a szép, régi bútoroknak, felújított sötétebb tónusú, súlyos darabok kiemelésének, míg utóbbihoz a könnyed világos fenyő illik a legjobban.

A világos színek nagyítják a helyiséget, míg a sötétek kicsinyítik, mintha csak összenyomnák a falakat. Ezért egy aprócska hálószoba, buja és erotikus kisugárzású mélyvörössel kifestve akár olyan érzetet is kelthet bennünk, hogy nem hancúrozni, hanem inkább menekülni szeretnénk… Vannak rejtélyesen működő színhatások is, igencsak meglepően: a saláták, friss zöldségek színét idéző harsány, vidám zöld az étkezőben vagy a konyhában akár elveheti az étvágyunkat!

Legnagyobb hatást otthonunk színvilága gyakorolja ránk, mivel otthon töltjük szabadidőnk nagy részét, ott pihenünk, és szeretteinkkel is ott találkozunk, ezért szánjuk kellő időt a próbafestésre, az árnyalatok tesztelésére különböző fényviszonyok mellett!

A szöveg, valamint a cikkben látható fotók a Poli-Farbe Vegyipari Kft. tulajdonát képezik.
A honlapon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakember konzultációt!