© 2022 Glamour.hu

Mennyit? A titkos festékegyenlet

A kiadósság egy szakmai kifejezés, amely nagyjából annyit jelent: mennyi festéket kell használnunk egy négyzetméter kifestésére. Ez a kifejezés sok tízezer forintot spórolhat meg nekünk. Hogy miként? A következőkben kiderül.

Íme a festékvásárlás két alapszabálya:
1. Nem csak a liter számít, hanem a négyzetméterre vetített kiadósság is!
2. Vigyünk a boltba számológépet!

Az 1. szabály azért lényeges, mert a legtöbben ár-érték alapján vásárolunk festéket. Tehát megtekintjük az uniós szabályok szerinti árfeltüntetést a polcon, és azt látjuk, hogy mennyibe kerül egy liter festék. Ha csakis ez alapján vesszük meg a festéket, talán mégsem a legolcsóbb választás lesz a legjobb.

A magyarázat a fedőképességben rejlik. Első ránézésre minden falfesték egyformának tűnik, ám a kiadósság nagyon is eltérő lehet, vagyis nem mindegy, mennyit kell használni belőle egy négyzetméter falfelületen. A Poli-Farbe Kft. el is végzett egy kísérletet: három fehér falfestéket húztak fel egy-egy üveglapra, majd ezek mögé fekete és fehér négyzeteket tettek. A három falfestékből az első már egy rétegben teljesen eltakarta a mögötte lévő négyzeteket, ez egy prémium minőségű festék volt. A közepes minőségű már kevésbé teljesített jól, a leggyengébbről pedig az derült ki, hogy 3-4 rétegben sem képes elfeledni a „mögöttes tartalmat”. Vagyis a legrosszabb fedőképességű festékből háromszor annyit kellett használni, mint a prémium minőségűből!

Ez pedig időt és pénzt jelent. Időt, mert háromszor kell megvárni egy-egy réteg megszáradását, így a munka akár 2-3 napig is eltart. A Poli-Farbe Platinummal akár egy rétegben, 3-4 óra alatt készen lehetünk. Nézzük meg mindig, hány négyzetméterre, hány rétegben alkalmas a festék, mielőtt megvesszük!

Itt válik lényegessé a 2. szabály, a számológépé. Ha a példa kedvéért egy festék 2 rétegben alkalmas 20 négyzetméter kifestésére, ám literje csak 1.000 forintba kerül, hiába olcsóbb, mint a literenként 1.200 forintos, egyrétegű festék. Az első festék ugyanis egy rétegben csak 10 négyzetméterre elég, míg az egyrétegű mind a 20-ra. Tehát a szoba falát 600 forintért festhetjük ki a látszólag drágább festékkel, míg az olcsónak tűnő kétrétegűvel 40 százalékkal drágábban. Ezt a számítást mindig végezzük el!

A fenti számítás persze csak akkor igaz, ha megközelítőleg annyi festéket viszünk haza, amennyire szükségünk van. A dobozban megmaradó fölösleges festék egyrészt pénzkidobás, másrészt a tárolást sem mindig könnyű megoldanunk. Ha viszont idő előtt elfogy az anyag, szintén bosszankodhatunk. Bár a festékes dobozok többségére rá van írva, mennyit ad ki a tartalmuk, létezik egy apró szakmabeli titok, amellyel mindig garantáltan elegendő festéket lehet megvásárolni.

Ez a képlet falfestékekre igaz, és így szól:

Mérjük meg a falfelület területét az iskolában tanult területszámítási (jelen esetben szélesség szorozva magassággal) képlettel. Ezután a kapott összeget osszuk el a festék kiadósságával. A kapott eredmény megmutatja, hány liter (illetve doboz) festékre van szükség. Mindez akkor helytálló, ha nem a legolcsóbb hengerrel vagy ecsettel visszük fel a festéket és a fal felülete is egyenletes. Például fűrészporos tapétához több festékre lesz szükségünk. A képlet tehát akkor segít, ha megfelelő sűrűségű és minőségű festéket vásárolunk: a Poli-Farbe Platinum egyrétegű beltéri falfesték ilyen!

Például egy liter Poli-Farbe Platinum falfestékkel egy rétegben befedhetünk egy 15-20 m2-es (mondjuk egy 5 méter hosszú és 3, vagy akár 4 méter magas) falat. Szerencsére 1, 2,5 és 5 literes dobozok közül is választhatunk, így biztosan nem marad meg túl sok festék.

A szöveg, valamint a cikkben látható fotók a Poli-Farbe Vegyipari Kft. tulajdonát képezik.
A honlapon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakember konzultációt!