© 2022 Glamour.hu

Falfestés: tervezés és időzítés

Használd bátran a színeket a többféle stílus és hangulat kialakításhoz. A Poli-Farbe festékek színskáláján csodás új színek jelentek meg, melyek mind-mind megtalálhatóak voltak a tavaszi/nyári kollekciók bemutatóin is. Most egy kis színezéssel könnyedén feldobhatod a lakásodat és a gardróbodat is. Mutatjuk hogyan csináld.

A szobafestéshez száradás, szellőztetés szempontjából jobb megvárni a tartósan 10 °C feletti időjárást. A munkálatok megtervezésének időszaka azonban már korábban elkezdődik. Már a munkát megelőző hetekben elkezdhetjük megtervezni a felújítás részleteit.

Szabad félóráinkban mérjük fel alaposan a szobák állapotát, mennyit koszolódtak a falak az elmúlt hónapokban, években. Gondoljuk át anyagi lehetőségeinket és azt, mennyi szabadidőt tudunk fordítani a festésre, a tapétázásra, a takarításra. Válasszuk ki a megfelelő árnyalatokat színkártyák segítségével, amelyeket a szakkereskedésekben biztosítanak számunkra. Tegyünk néhány színkártyát a szoba különböző fényviszonyú helyeire, és nézegessük különböző fényviszonyok esetén!

Egy közepes méretű szoba kifestésére legalább 2 szabadnapot kell szánni egy átlagos erejű (nem szakképzett) alkalmi festőnek.

1. nap

A Poli-Farbe Platinum egyrétegű beltéri falfesték csepegésmentes, így csak azért szükséges elpakolni, és a bútorokat összetolni, hogy hozzáférjünk a falakhoz. Érdemes letakarni a padlót, le kell ragasztani a nyílászárók kereteit, és elő kell készíteni a munkaeszközöket. Mindez arra szolgál, hogy a festéssel minél gyorsabban haladhassunk. A régi bevonatoknál a laza, leváló részeket kaparással, csiszolással el kell távolítani, majd a falakat át kell törölni, portalanítás és a pókhálók eltávolítása céljából. Ezután következhet a falhibák javítása: a glettelésről útmutatót találhatunk a Youtube-on, Szobafestő Attila csatornájában. Eleve csak jó állapotú, újszerű falnak szabad házilagos módszerekkel nekiesni. Nagyobb falhibák esetén mindenképpen hívjunk szakembert!

2. nap

Másnap korán reggel (miután a javítás megszáradt) le kell csiszolni a glettelés nyomait azért, hogy a fal újból egyenletesen sima legyen. A portalanítás után kezdődhet az alapozás, amellyel kiegyenlíthetjük a felületek szívóképességét, és a fedőrétegnek jó tapadást biztosíthatunk. A mélyalapozáshoz a Poli-Farbe Platinum mélyalapozót érdemes választani. Ezt követően következhet a festés, amelyet a mennyezettel kell kezdeni. Amíg a plafon szárad, áttérhetünk az oldalfalak festésére. A Poli-Farbe Platinum egyrétegű beltéri falfesték egy rétegben is jól fed, és könnyű vele a munka!

A falfestékek dobozán a gyártók feltüntetik a száradási időt, amely általában 2-4 órát vesz igénybe. Ezt feltétlenül vegyük figyelembe a munkálatok során. Amikor a festék megszáradt, következhet egy kis takarítás, és a bútorok újbóli elhelyezése.

A festési munkálatokat tavasszal vagy ősszel szokás elvégezni, többek között a kedvező hőmérséklet miatt. Általánosságban elmondható ugyanis, hogy 5 °C alatt és 25 °C fölött nehéz tökéletes munkát végezni.

Ha nyáron festünk, és nagy melegre számítunk, igyekezzünk a festést már hajnalban elkezdeni, és délelőttre végezni. Késő délután aztán folytathatjuk a munkát.

A szöveg, valamint a cikkben látható fotók a Poli-Farbe Vegyipari Kft. tulajdonát képezik.
A honlapon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakember konzultációt!