© 2022 Glamour.hu

ÍGY CSALHATSZ EGY KIS FESTÉSSEL! NÖVELD MEG A TERET AZ OTTHONODBAN!

Kicsi szoba, szűk folyosó, pici konyha? Ismerősek lehetnek ezek a jelzők a lakások egyes pontjaira. Jó hír, hogy festéssel optikailag tágíthatjuk a teret az otthonunkban. Az egyik kedvelt festési megoldás a belmagasság növelésére a függőleges csíkozás, míg egy kisebb szoba növelésére a keresztbe csíkozás lehet megoldás. A belmagasság kihívásaival küszködő szobáknak kifejezetten jót tesz, ha függőleges csíkokkal díszítjük az alapszínt, ez jelenthet akár néhány csíkot is a saroktól vagy középen. A csíkozással való dekoráció térelválasztásnak is tökéletes.

A dekorációs festésnél is nagyon fontos a megfelelő szín(ek) kiválasztása, ugyanis, ha egymáshoz túlzottan közel álló színeket választunk a sávokhoz, vagy árnyalatában össze nem illőeket választunk elvész a lényeg. Mindig kontrasztos színekben gondolkodjunk, legyen az egyik világosabb, a másik pedig markánsabb. A színeken túl a sávok szélességét és sűrűségét is fontoljuk meg (nem kötelező az egyenlő arányokhoz ragaszkodnunk), akár rajzoljuk le, tervezzük meg az elképzelésünket.

Ha a tervezési fázissal megvagyunk, és kiválasztottuk a színeket, akkor kezdődhet a munka. Fontos, hogy a csík két színe közül mindig a világosabbal kezdjük a festést, ez a szín legyen a fal alapszíne. Először is ezt a színt vigyük fel, majd várjunk meg a teljes száradási időt, és következhet a várt dekorálás. De mielőtt előre szaladnánk, nézzük meg, hogyan fogj hozzá a munkához lépésről-lépésre:

1. Készítsük elő a felületet, szerezzük be a szükséges szerszámokat, védjük a padlót takarófóliával.
2. Ha szükséges az előző festékréteget, tapétát kaparjuk le.
3. Szükség esetén gletteljük, alapozzuk a falat.
4. Vigyük fel a világosabb alapszínt a falra (ha szükséges, 2 rétegben hordjuk fel a festékréteget).
5. Várjunk meg a teljes száradást, de legalább 4-6 órát mielőtt a széles ragasztószalaggal kijelöljük a sávokat.
6. Számoljuk ki pontosan, mekkorák legyenek a sávok közötti távolságok.
7. Ha eldöntöttük a távolságok méretét, egy ceruzával (ne tollal, mert az átlátszódhat!) jelöljük ki a csíkok helyét a fal felső részén, keresztbe csíkozás esetén az oldalfal egyik szélén.
8. Egy hosszú léc, vonalzó vagy vastagabb karton segítségével húzzuk végig a padlóig, illetve a fal másik oldaláig a fent vagy oldalt kijelölt csíkot ceruzával.
9. A vastag ragasztószalagot ragasszuk fel a felrajzolt vonal mentén, és lapogassuk le a szélét, nehogy alámenjen a festék.
10. Kisebb fejű hengerrel, esetleg ecsettel kezdjük el felvinni a sötétebb színű festéket a korábban kijelölt sávokban.
11. Félszáraz állapotban óvatosan szedjük le a festőszalagot a falról.
12. Ha szükséges, pici hobbi-, vagy rajzecsettel korrigálhatunk a csíkozáson pl: a ragasztószalag mentén történt átfolyásokat.
13. Gyönyörködjünk az elkészült falban, az új hangulat érdekében szerezzünk be néhány új kiegészítőt, ami színben passzol a csíkokhoz.

A szöveg, valamint a cikkben látható fotók a Poli-Farbe Vegyipari Kft. tulajdonát képezik.
A honlapon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakember konzultációt!