© 2022 Glamour.hu

Így változasd meg a falad és az otthonod hangulatát

Ahhoz, hogy otthonod vagy szobád megszokott hangulatán változtass, nem szükséges minden falat átfestened, elegendő, ha egy falat emelsz ki más színnel vagy olyan feltűnő, de egyben egyedi megoldást választasz, mint például a geometriai minták felfestését. A lakás tágasabb, világosabb helyeire bátran választhatsz élénk, erősebb színeket, és az elképzelt mintával is bátran kísérletezhetsz. Ne ragaszkodj a szabályos formákhoz, sokszor a szabálytalanság hatásosabb.

Legyen szó akár kisebb, akár nagyobb fal dekorálásáról, érdemes olyan festéket választanunk, amely akár már egy rétegben is fed, csepegésmentes, valamint kisebb kiszerelésben is elérhető.

Mielőtt nekilátsz a festéshez gondold át alaposan, mit szeretnél megjeleníteni, milyen fényviszonyok befolyásolhatják a végeredményt, a bútorokhoz és az egész lakás összképéhez mi illene leginkább. A variációk száma végtelen! Színben, mintában és stílusban egyaránt.

Nézzük meg, mely lépéseket szükséges betartanod, ha kedvet kaptál a dekoráláshoz:

Festés előtt mérd fel a fal állapotát, szükség esetén javítsd a fal hibáit, végezd el a glettelést, majd portalanítás után, alapozd a felületet. Ha ezzel elkészültél, akkor kezdődheted is a festés.

A megfelelő szín kiválasztására is érdemes időt fordítanod, látogass el egy közeli szakkereskedésbe, kérj elvihető színkártyát, majd az adott színt nézd meg napsütésben és villanyfénynél is. Ha bizonytalan vagy, végezz próbafestést a falon. A szín kiválasztása legalább olyan jó móka, mint maga a festés!

A geometriai mintákat előzőleg vázoljuk fel a falon, ezt végezheted úgynevezett kicsapóval, de egy egyszerű vonalzó is tökéletes lehet vagy hagyatkozhatsz a szemmértékedre is. A tervezés végén ragaszd fel a maszkolószalagot a kijelölt helyekre. Érdemes olyan szalagot választani, ami kifejezetten festett falra ajánlott, így levételkor nem sérül a fal vagy tapéta épsége.

A maszkolószalag felragasztása után elkezdődhet a festés, érdemes fentről lefelé haladni, illetve a mintától függően a világosabb színtől a sötétebb szín felé. Miután megszáradt az első szín, óvatosan vedd le a maszkolószalagot, majd ragaszd át a kész felületre és elkezdheted a második szín felfestését, és így tovább, amíg meg nem valósítottad az eredeti elképzeléseidet. Az esetleges kisebb átfolyásokat még frissen korrigálhatod, pici ecsettel az éleken, vonalakon.

Ha végeztél a dekorációs festéssel, tovább fokozhatod a megújult hangulatot néhány kiegészítővel.

Nézd meg videónkat, hogyan készítheted el a dekorációs falfestést:

A szöveg, valamint a cikkben látható fotók a Poli-Farbe Vegyipari Kft. tulajdonát képezik.
A honlapon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakember konzultációt!