© 2023 Glamour.hu

Minden üveg ROKU gin száz évnyi álmot rejt magában.

Napjaink egyik legnépszerűbb itala a Gin és természetesen a Gin&Tonik. Nagyjából 8-10 éve indult el ez a forradalom világszerte és kezdtek el megjelenni egyre újabb és trendibb ginek a piacon.

De mi is a gin valójában?

A gin egy égetett szeszes ital, amely olyan semleges ízű alkoholpárlatból (gabonaszeszből) készül, amit a közönséges boróka tobozbogyójával vagy annak kivonatával ízesítenek. Olykor sok más fűszert is felhasználnak, de ízében mindig a boróka dominál.

A London dry gin, mint legismertebb gin kategória. Előállítása nincs földrajzi helyhez kötve a gin gyártása során annak kell megfelelnie, hogy: ízében a borókának kell dominálnia, utólag egyéb ízesítőt nem lehet használni, illetve minimum 37,5% alkoholfokúnak kell lennie.

A Roku gin és a napról napra megjelenő újabb ginek a New western, vagyis az új típusú ginekhez tartoznak. Itt a boróka mellett bármilyen fűszer megjelenhet és utólagos ízesítésre sincsennek korlátozási szabályok.

A Roku gin születése

A Suntory elődje, a Torii Shoten Store 1899-ben nyitotta meg kapuit a fiatal Shinjiro Torii megvalósult álmaként, aki 20 évesen céljául tűzte ki, hogy „megalkossa az egész világot meghódító eredeti japán szeszesitalt, mely tükrözi Japán és az itt élők különleges természetét”. Shinjiro 1936-ban piacra dobta az első Suntory gint, a Hermes Gint. Shinjiro és az utódai is keményen dolgoztak, hogy megismerjék az alkohol lepárlásának teljes folyamatát. A ROKU gin létrehozása és tökéletesítése több mint 100 éves szakértelmen és tapasztalaton alapul. A ROKU gin egy évszázadon át ívelő álom történetének eredménye.

Lássuk mitől különleges a Roku gin?

A Roku japán szó jelentése „hat”. Erre utal a hatszögletű üveg és a hat tradicionális japán fűszer, amit felhasználnak a gyártás során a nyolc általános gin fűszer mellett. Ez a hat fűszer a következő: Sakura virága és levele, Sencha és Gyokuro tea, Sansho bors és Yuzu peel. A Sakura a Japán cseresznyefa, ami kifejezetten japán szimbólum. A cseresznyefák minden évben tavasszal körülbelül 2 hétig virágoznak, ennyi idő van a szüretelésre. A Sencha tea egy közismert japán zöld tea míg a Gyokuro egy nemesebb fajtája, amit egy meghatározott területen termesztenek.

A sansho bors a japán gasztronómia elengedhetetlen fűszere, illatra a korianderhez hasonlóan citrusos jegyei vannak ízében viszont a borsos csípősség jelenik meg. A Yuzu a japán citrom ízében a citrom és a grapefruit közé tehető.

A hat japán fűszer mellet használnak természetesen boróka bogyót, angyal gyökeret, angyal gyökér magját, koriandert, kardamom magot, fahéjat, narancs és citrom peel-t.

A gyártás során a négyszeres lepárlást alkalmaznak, ahol külön párolják le a japán cseresznyefa virágát vákuumdesztillációval, külön a borokát és a többi fűszert kisüsti lepárlással. A lepárlást követően a világhírű Suntory keverőmesteri által készül el a Roku gin.

A klasszikus Roku gin tonik készítéséhez hat szelet friss gyömbér szeletre van szükségünk. A gyömbér szintén keleti fűszer, enyhe csípősség mellett édeskés aromáival remek ízt kölcsönöz a japán Roku gin toniknak.